Gala Dansersfonds - Aanmoedigingsprijs voor oud-NBA-student Jurriën Schobben

Jurriën Schobben in Takedeme. Photo: Hans Gerritsen

Gepubliceerd op

Op maandag 14 november vindt in het DeLaMar Theater in Amsterdam het negentiende benefietgala van Stichting Dansersfonds ’79 plaats. Acht Nederlandse dansgezelschappen treden tijdens dit gala belangeloos op, waaronder Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater, Scapino Ballet Rotterdam en Introdans. Ook worden de jaarlijkse prijzen van het fonds uitgereikt. Jurriën Schobben, oud-student van de Nationale Balletacademie, ontvangt een van de Aanmoedigingsprijzen.

Op maandag 14 november vindt in het DeLaMar Theater in Amsterdam het negentiende benefietgala van Stichting Dansersfonds ’79 plaats. Acht Nederlandse dansgezelschappen zullen tijdens dit gala belangeloos optreden, waaronder Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater, Scapino Ballet Rotterdam en Introdans. Ook zullen de jaarlijkse prijzen van het fonds worden uitgereikt. Jurriën Schobben, oud-student van de Nationale Balletacademie, ontvangt een van de Aanmoedigingsprijzen.

Zoals inmiddels traditie is, woont Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix ook dit jaar het benefietgala van Stichting Dansersfonds ’79 bij. Het fonds werd in 1979 opgericht door de voormalige balletsterren Alexandra Radius en Han Ebbelaar met het doel dansers die om leeftijdsredenen of vanwege hardnekkige blessures hun danscarrière moeten beëindigen, financieel te ondersteunen, én jong danstalent in staat te stellen zich met behulp van een studiebeurs of geldprijs te toetsen aan internationale dansmaatstaven.

Dit jaar gaan de zogeheten Aanmoedigingsprijzen van het fonds naar Jurriën Schobben van Introdans en Michael Sastrowitomo van het Internationaal Danstheater. Jurriën volgde het grootse deel van zijn opleiding aan de Nationale Balletacademie. Hij studeerde acht jaar in Amsterdam en rondde zijn opleiding vervolgens af aan de John Cranko Schule in Stuttgart.
Verder is er dit jaar een Speciale Prijs voor balletpianist Jan Schouten, al veertig jaar verbonden aan Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De jaarlijkse Prijs van Verdienste gaat naar de Finse Anu Viheriäranta die haar carrière als eerste soliste van Het Nationale Ballet vanwege een hardnekkige blessure moest beëindigen en nu voorstellingsleider is bij het gezelschap.

Tijdens het 19de Balletgala maken de volgende gezelschappen hun opwachting: Het Nationale Ballet, Junior Company Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater, de beide Introdans-ensembles, Scapino Ballet Rotterdam, Conny Janssen Danst en de Dutch Don’t Dance Division. Op het programma staan werken van topchoreografen als Hans van Manen, Marco Goecke, Mauro Bigonzetti en Ed Wubbe. Tot de vele dansers die op het gala optreden, behoren stersolistes Igone de Jongh en Anna Tsygankova.

Voor verdere informatie: www.dansersfonds.nl
Kaartreservering via DeLaMar Theater

Jurriën Schobben. Photo: Hans Withoos

Photo: Antoinette Mooy

Delen