Junior Company op tournee met Ballet Bubbles

photo: Petrovsky & Ramone

Gepubliceerd op

Sinds zaterdag 13 februari reist de Junior Company door het land met Ballet Bubbles, hun vierde eigen tourneeprogramma. De Junior Company is een samenwerkingsverband van Het Nationale Ballet en de Nationale Balletacademie, om zeer getalenteerde studenten van de school een kans te geven zich binnen een professionele werkomgeving verder te ontwikkelen. Momenteel maken zeven (oud-)studenten van de Nationale Balletacademie deel uit van de Junior Company.

Sinds zaterdag 13 februari reist de Junior Company door het land met Ballet Bubbles, hun vierde eigen tourneeprogramma. De Junior Company is een samenwerkingsverband van Het Nationale Ballet en de Nationale Balletacademie, om zeer getalenteerde studenten van de school een kans te geven zich binnen een professionele werkomgeving verder te ontwikkelen. Momenteel maken zeven (oud-)studenten van de Nationale Balletacademie deel uit van de Junior Company.

De Junior Company is in 2013 opgericht om een brug te slaan tussen dansopleiding en de professionele balletpraktijk. Dansers van de groep werken mee aan voorstellingen van Het Nationale Ballet en daarnaast brengt het ensemble ook eigen producties uit, die landelijk en internationaal op tournee gaan. Elk jaar stromen dansers uit de Junior Company door naar Het Nationale Ballet en andere topdansgezelschappen.

Ballet Bubbles laat het publiek kennismaken met ballet in al zijn verscheidenheid: het programma loopt uiteen van de (hier in Nederland nog niet eerder uitgevoerde) pas de six uit het negentiende-eeuwse La Vivandière tot nieuwe, speciaal voor de gelegenheid gemaakte creaties van Ernst Meisner en het pas 18-jarige Britse choreografietalent Charlotte Edmonds.

Jean-Yves Esquerre, artistiek leider van de Nationale Balletacademie, tekende voor de instudering van de pas de six uit La Vivandière. Hij leerde de choreografie rechtstreeks van grootmeester Pierre Lacotte en zijn assistente Anne Hutchinson-Guest, die in 1978 een reconstructie van het negentiende-eeuwse ballet maakten voor het Amerikaanse Joffrey Ballet. ‘Het bijzondere is dat dit misschien wel de eerste choreografie van een vrouw is’, zegt Esquerre. ‘Hoewel zij niet vermeld werd naast haar echtgenoot en hoofdchoreograaf Arthur Saint-León, was het Fanny Cerrito die deze pas de six creëerde, waarin Kathi en Hans – de hoofdpersonen in het ballet – hun aanstaande huwelijk vieren met vier van Kathi’s vriendinnen. De choreografie toont de pure, verfijnde Franse balletstijl, met veel lichte, elegante sprongen, snel voetenwerk en een prachtig, typisch Frans gebruik van het bovenlichaam.’

Ballet Bubble
s is t/m 28 mei te zien in een groot aantal theaters. Voor info en reserveringen zie: www.operaballet.nl/juniorcompany

Delen