Leerlingen Nationale Balletacademie dansen mee in Notenkraker en Muizenkoning

photography: Antoinette Mooy

Gepubliceerd op

Van 11 december t/m 1 januari danst Het Nationale Ballet wederom het kerstballet bij uitstek: Notenkraker en Muizenkoning, in de alom geprezen productie van Toer van Schayk en Wayne Eagling. Bijna vijftig leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie werken mee aan dit magische sprookjesballet, dat door Van Schayk zo prachtig werd gesitueerd aan de Amsterdamse grachten. Voor de rollen van de jonge Clara en Frits werden dit keer drie meisjes en drie jongens uit NBA3 en NBA4 geselecteerd.

Van 11 december t/m 1 januari danst Het Nationale Ballet wederom het kerstballet bij uitstek: Notenkraker en Muizenkoning, in de alom geprezen productie van Toer van Schayk en Wayne Eagling. Bijna vijftig leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie werken mee aan dit magische sprookjesballet, dat door Van Schayk zo prachtig werd gesitueerd aan de Amsterdamse grachten. Voor de rollen van de jonge Clara en Frits werden dit keer drie meisjes en drie jongens uit NBA3 en NBA4 geselecteerd.

Muizen en soldaatjes, kinderen op het feest: in Notenkraker en Muizenkoning is een grote rol weggelegd voor jonge dansers. Het ballet telt zelfs twee kinderhoofdrollen: die van Clara en haar broertje Frits. Clara krijgt op Sinterklaasavond een notenkrakerpop cadeau van haar oom Drosselmeijer. ’s Nachts zal de pop in haar dromen uitgroeien tot een mooie prins met wie ze tal van avonturen beleeft, maar eerst breekt haar baldadige broertje, nog tijdens het feest, het hoofd van de pop af.
Eline van der Korst (13) en Hana Hvas (13), die samen met Lieke van Beek (12) zijn uitgekozen voor de rol van Clara, herkennen daar wel iets in. Eline: ‘Ik weet heel goed hoe het is om, net als Clara, geplaagd te worden door je broer.’ Hana: ‘Ja, ik heb ook zo’n plaagbroer.’ Christian Mathot (13), een van de drie Fritsen, voelt zich niet aangesproken. Hij heeft wel twee zussen, ‘maar’, zegt hij blozend, ‘ik geloof niet dat ik hen vaak plaag’. Mingus de Swaan (12) heeft, vindt hijzelf, wel iets weg van Frits, maar dan op een andere manier. ‘Ik ben net als hij best wel een drammertje. Ik drijf graag mijn zin door.’

Acteren op de tel
De kinderen zijn al voor de zomervakantie begonnen met het repeteren van hun rol, onder leiding van NBA-docent Fred Berlips. De meisjes vinden het vooral lastig dat ze een jonger kind moeten spelen, omdat ze de laatste jaren zelf een stuk zelfstandiger zijn geworden. Eline: ‘Fred zegt het steeds in de repetities: je bent nog een klein meisje, dat moet je dan ook wel spelen.’ Sven de Wilde (12), de derde en jongste Frits: ‘Je moet bovendien niet alleen acteren, je moet alles ook op een bepaalde tel in de muziek doen. En dat moet je ook allemaal onthouden.’
Meestentijds kunnen ze, zeggen de kinderen, goed met de spanning overweg, maar soms knijpen ze ’m toch wel even. Hana: ‘In oktober waren we met school bij de generale repetitie van Giselle en dan denk je wel: help, straks sta ik daar helemaal alleen op dat toneel.’

NBA-leerlinge Eline van der Korst en eerste soliste van Het Nationale Ballet Maia Makhateli zijn – als de jonge en volwassen Clara – samen geportretteerd voor een promotiefilmpje van Notenkraker en Muizenkoning. NBA-leerlingen Hana Hvas en Mingus de Swaan zijn tijdens de voorbereidingen van het ballet gefilmd voor een leader van het RLT-programma Theaterkids.

Voor meer informatie en reserveringen zie www.operaballet.nl

 

Delen