Winnie Sorgdrager gastspreker in Tulpmania, afstudeervoorstelling van Selma Hanzon

Gepubliceerd op

Selma Hanzon, afstuderend in 2015 aan de Opleiding Productie Podiumkunsten, maakte als afstudeerproductie met de Veenfabriek de voorstelling Tulpmania. Deze voorstelling werd gehouden in een tulpenbollenexporteurbedrijf in Voorhout. De voorstelling was te zien van 29 april t/m 31 mei 2015.

Selma Hanzon, afstuderend in 2015 aan de Opleiding Productie Podiumkunsten, maakte als afstudeerproductie met de Veenfabriek de voorstelling Tulpmania. Deze voorstelling werd gehouden in een tulpenbollenexporteurbedrijf in Voorhout. De voorstelling was te zien van 29 april t/m 31 mei 2015.

Tulpmania, is ontstaan onder leiding van Paul Koek in samenwerking met Asko Schönberg en Slagwerk Den Haan. Het was een groots locatietheaterproject over de Tulp met thema's als: identiteit, veredeling, rijkdom en verlangen.

In haar rol als productiemedewerker verzorgde Selma Hanzon de  logistieke zaken rondom de voorstelling. Zo waren er 35 vrijwilligers, die hielpen bij deze voorstelling met driegangenmenu, muziek en theater. Ook werd er elke avond een gastspreker het woord gegeven over een van de thema's van Tulpmania. Een van de sprekers was Winnie Sorgdrager. Zij sprak over het verlangen naar identiteit: ‘Wie ben ik? Je bent iemand door de ander. Als er geen anderen waren, zou het niet toe doen wie ik ben. Ik word gezien door de ander. Of niet. Waar hoor ik bij? Vijftig, zestig jaar gelden was deze vraag voor velen minder dringend dan nu. Je identiteit was een gegeven bij je geboorte. Je sociale klasse stond min of meer vast, je was gereformeerd, of katholiek. Je plaats in de samenleving was bepaald.’ (…)

De gehele tekst van Winnie Sorgdrager kun je hier downloaden: ‘Het verlangen naar Identiteit’ (PDF)


fotografie: Coco Duivenvoorde

Delen