Triadic Plays hernomen tijdens Scenografie-festival Praagse Quadriennale

Gepubliceerd op

Ter gelegenheid van de Praagse Quadriennale, een scenografie-festival dat elke vier jaar gehouden wordt, wordt 'Triadische Spelen' van afgelopen oktober hernomen. Dit keer onder de Engelse naam 'Triadic Plays'. Op 19 juni 2015 is de voorstelling om 13:00 uur te zien in het 'Divadlo DISK Theatre', in Praag.

 

De voorstelling is een samenwerking van de Theaterschoolopleidingen Scenografie, Moderne Theaterdans, Techniek en Theater, Productie Podiumkunsten en het Conservatorium van Amsterdam.

'Triadic Plays' is een hedendaagse interpretatie van het Triadisch Ballet, de baanbrekende choreografie van Oskar Schlemmer uit 1922. Onderzoekend leren personages elkaar en een nieuwe wereld kennen: Hoe benader je elkaar in een vreemde wereld? Is er een verschil tussen mij en de ander? De voorstelling weerspiegelt Schlemmer’s nieuwsgierigheid, speelsheid, moderniteit en zijn esthetiek binnen tijd en ruimte.

Schlemmer ontwikkelde het Triadisch Ballet in de Bauhaus-periode, een bepalende kunststroming aan het begin van de 20-ste eeuw. Heldere vormen en kleuren dienden als basis voor krachtige kostuums, gemaakt van ijzerdraad, karton en papier-maché. Schlemmer abstraheerde het menselijk lichaam tot bewegende vormen in de ruimte. Beweging, klank en ritme werden gedicteerd door de vorm en karakter van het kostuum.

Dit vormt het uitgangspunt voor een eigentijdse versie van het Triadisch Ballet door vijf tweedejaarsstudenten Scenografie aan de Theaterschool. In samenwerking met studenten van de theaterschoolopleidingen Moderne Theaterdans, Techniek en Theater, Productie Podiumkunsten en het Conservatorium van Amsterdam monteren zij kostuum, ruimte, beweging en muziek samen tot één geheel.

Scenografie: Chiva Bons, Mirja Bons, Karmijn Lange, Paulina Prokop, Joëlle Snijders
Performers: Quinty Boer, Rebecca Collins, Pontus Fager, Reindert van Rijn, Fabian Modin, Maria Zhukova (Moderne Theaterdans)
Compositie: Brechtje van Dijk
Eindregie: Liesje Knobel
Choreografie: Ivan Ugrin
Musici: Jeffrey Bruinsma (viool), Tristan Renfrow (Percussie), Tony Roe (Philicorda), Mirjam Overlach (Harp)
Eerste man: Niek Stroomer
Licht: Yde Kruisinga
Geluid: Bram Anneveldt
Productie: Linda Visser (afstudeervoorstelling Productie Podiumkunsten), Sabien Schütte
Begeleiding: Maya Schröder (Kostuum), Joël Bons (Compositie), Peter de Kimpe en Bart Visser (Artistiek Leider)

fotografie: Robert van der Ree

Delen