Oud-directeur André Veltkamp overleden

André Veltkamp (foto: Coco Duivenvoorde)

Gepubliceerd op

Zondag 10 maart is André Veltkamp, oud-directeur van de Theaterschool, op 67-jarige leeftijd plotseling overleden. Veltkamp gaf tussen 1997 en 2010 leiding aan de Theaterschool, die in deze periode uitgroeide tot een unieke school met vijftien opleidingen op bachelor- en masterniveau.


Onder Veltkamps regie is een school ontstaan waarin studenten worden klaargestoomd voor alle mogelijke beroepen in dans en theater: klassiek of modern danser, acteur, kleinkunstenaar, choreograaf, regisseur, docent, technicus, vormgever of productieleider. Dat de Theaterschool van nu het karakter heeft van één groot theaterbedrijf waarin studenten van meet af aan contact hebben met alle andere specialisten uit het (werk)veld is in belangrijke mate aan André Veltkamp toe te schrijven.

In 1981 begon André Veltkamp als onderwijskundig studieleider bij de toenmalige Nel Roos Academie en Akademie voor Kleinkunst. In 1989 werd hij algemeen studieleider van de Akademie voor Kleinkunst, de Toneelschool en de Regie Opleiding, en in 1992 adjunct-directeur van de theateropleidingen. Toen in 1997 alle dans- en theateropleidingen van de Theaterschool verhuisden naar één gebouw aan de Jodenbreestraat, werd Veltkamp directeur.

Na zijn afscheid als directeur, in 2010, bleef Veltkamp verbonden als docent dramaturgie en studiebegeleider aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie. Buiten de school was hij succesvol als dramaturg bij producties van onder anderen Paul de Leeuw, De Vliegende Panters, Lenette van Dongen, Plien en Bianca, Acda en De Munnik en zeer recentelijk nog Javier Guzman.

Directie en artistiek leiders van de Theaterschool en het College van Bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten zijn geschokt door het overlijden van André Veltkamp, en wensen familie en vrienden veel sterkte bij dit enorme verlies.

Delen