Stadsdeel Zuid en Nationale Balletacademie investeren in jong talent

Gepubliceerd op

Stadsdeel Zuid en de Nationale Balletacademie werken samen aan de ontwikkeling van jong danstalent. De Nationale Balletacademie (onderdeel van de Theaterschool/AHK) leidt talentvolle kinderen op tot professionele dansers. De opleiding tot balletdanser is veeleisend en begint al op tienjarige leeftijd. Stadsdeel Zuid stelt structureel middelen beschikbaar om dit speciale onderwijs mogelijk te maken

Stadsdeel Zuid en de Nationale Balletacademie werken samen aan de ontwikkeling van jong danstalent. De Nationale Balletacademie (onderdeel van de Theaterschool/AHK) leidt talentvolle kinderen op tot professionele dansers. De opleiding tot balletdanser is veeleisend en begint al op tienjarige leeftijd. Stadsdeel Zuid stelt structureel middelen beschikbaar om dit speciale onderwijs mogelijk te maken.

In Amsterdam Zuid volgen kinderen de vooropleiding van de Nationale Balletacademie in speciale klassen van de Olympiaschool (basisonderwijs) en het Gerrit van der Veen College (voortgezet onderwijs). De aankomende dansers krijgen iedere dag een intensieve danstraining in combinatie met het reguliere onderwijs. De Nationale Balletacademie creëert een omgeving waarin jonge talentvolle kinderen de kans krijgen uiteindelijk te kunnen dansen op het niveau van Het Nationale Ballet. Artistiek leider Christopher Powney: “Wij streven naar de hoogste standaard en bieden onze studenten een veilige, zorgzame en stimulerende omgeving waarin zij het maximale kunnen bereiken – als danser, als kunstenaar én als mens.”

Stadsdeel Zuid vindt het van groot belang dat deze excellente onderwijsvorm mogelijk blijft en heeft daarom structureel € 30.000 beschikbaar gesteld. Stadsdeelwethouder Simone Kukenheim: “Het aanbieden van onderwijs op maat voor talentvolle leerlingen past binnen de visie van het stadsdeel op kwalitatief en gedifferentieerd onderwijs.”

De kinderen van de vooropleiding treden een aantal keer per jaar op tijdens grote producties van Het Nationale Ballet en de eindvoorstelling van de Nationale Balletacademie. Dit voorjaar zijn ze te bewonderen in Romeo en Julia van Het Nationale Ballet, de veelgeprezen choreografie van Rudi van Dantzig.
•    14 maart t/m 1 april in Het Muziektheater, Amsterdam 

In juni presenteren de jonge dansers hun kunnen in de eindvoorstelling Dansers van Morgen. U ziet alle generaties op het podium, van de jongste leerlingen tot de dansers die dit jaar afstuderen.
•    27 en 28 juni in Stadsschouwburg, Amsterdam

fotografie: Antoinette Mooy

Delen