Choreograaf Ugo Dehaes Artist in Residence aan de opleidingen Moderne Theaterdans en Productie Podiumkunsten

Gepubliceerd op

Choreograaf Ugo Dehaes is vanaf september 2012 verbonden als Artist in Residence aan de opleidingen Moderne Theaterdans en Productie Podiumkunsten van de Theaterschool. Tijdens deze gezamenlijke onderzoeksperiode werken de studenten met Dehaes aan een locatieproject.


Hierbij worden de studenten van de Opleiding Productie Podiumkunsten (OPP) geconfronteerd met de verschillende artistieke thema’s van Dehaes als maker, terwijl de studenten van de opleiding Moderne Theaterdans (MTD) werken met Ugo Dehaes als choreograaf.


Gedurende een periode van vier maanden krijgen de studenten de kans om dieper kennis te duiken in de imaginaire wereld van de maker, zijn inspiratiebronnen en de uitwerking daarvan. Door de workshops, lezingen, discussies en het volgen van elkaars processen ontstaat een dynamische dialoog waardoor de studenten visie en ideeën ontwikkelen en uitwisselen.

Blog Ugo Dehaes
Bezoek de blogspot van studenten van de opleidingen Moderne Theaterdans en Productie Podiumkunsten die betrokken zijn bij het Artist in Residence project met Ugo Dehaes.
 
Ugo Dehaes is een jonge Vlaamse choreograaf /maker, die zijn sporen heeft verdiend als performer binnen het werk van o.a. Meg Stuart en Arco Renz. Zijn werk kenmerkt zich door een krachtige intensiteit en volledige aanwezigheid van de performers, die tot uitersten gaan. Hij is wars van produceren om te produceren. Dehaes neemt rustig de tijd voor het creëren van een voorstelling, een unicum in deze tijd van overproductie en haast. Voor zijn eigen producties doet hij eigenlijk alles zelf, productie, techniek, publiciteit. Voor Dehaes zal de Artist in Residence een spannende uitdaging worden om het maakproces te delen en uit handen te geven aan de OPP-studenten.
 
Tijdens de Artist in Residency wil Ugo Dehaes een stuk maken op een locatie buiten de schoolmuren, met het thema ‘Protest’. Samen met de studenten van de opleiding Moderne Theaterdans wil Dehaes onderzoeken wat protest bij de groep studenten teweeg brengt. Het werk van Ugo Dehaes evolueerde zich de afgelopen jaren van duetten rond het menselijk lichaam naar grote groepsstukken over mensen. Emoties vormen een belangrijk thema in het werk van Dehaes; hoe emoties te vertalen in beweging, hoe deze emoties over te brengen op het publiek.

‘Protest’ is ook het thema is voor de ontwerpworkshops van de OPP-studenten. In deze workshops maken de studenten ontwerpen voor kostuums, decors, videobeeld en geluid op basis van de research naar het thema. Tijdens deze workshops zal Ugo regelmatig met de studenten en docenten over de ontwerpen brainstormen en discussiëren. In de choreografie die in december op locatie te zien is zullen de resultaten van de workshops van de studenten Productie Podiumkunsten worden geïntegreerd.

AIR is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Eerder waren Paul Koek en Ed Spanjaard Artist in Residence bij de Opleiding Productie Podiumkunsten.

Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van het periodiek tijdschrift ON AIR.

Zie ook
Artist in Residence-programma

kostuumworkshop met Ugo Dehaes op de Theaterschool

Delen