Alumnus Nationale Balletacademie Joeri Dubbe wint Prijs Nederlandse Dansdagen Maastricht

Gepubliceerd op

Zaterdag 8 oktober heeft choreograaf Joeri Dubbe uit handen van de wethouder Cultuur van de Gemeente Maastricht, Jacques Costongs, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2011 ontvangen.

Aan de prijs is een geldbedrag van € 12.000,- verbonden, beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht.

De door het dansveld voorgedragen genomineerden waren Tabea Martin, Itamar Serussi Sahar en Joeri Dubbe. De jonge makers waren uitgenodigd een plan voor een nieuw werk te maken en te presenteren voor een commissie, bestaande uit Jacques Costongs, wethouder Cultuur van Maastricht, Han Joosen en Gerard Hentenaar, Stichting Cultuur en Bedrijf, en Peggy Olislaegers, directeur Nederlandse Dansdagen. Uit de gesprekken die werden gevoerd koos de commissie Joeri Dubbe als winnaar vanwege de brede zichtbaarheid die hij met zijn werk ambieert. De fascinerende combinatie tussen een traditionele performance en een computergestuurde installatie waren in deze keuze doorslaggevend. De uitreiking vond plaats in het Huis van Bourgondië in Maastricht na de première van Insomnia van Muhanad Rasheed (de winnaar van 2010).
 
De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht is bedoeld voor bijzondere choreografen die al een aantal in het oog springende projecten hebben gerealiseerd in het professionele circuit, maar nog geen structurele subsidie ontvangen. Zowel choreografen die zelfstandig producties realiseren als choreografen die werk maken bij gezelschappen komen in aanmerking. Voorwaarde is wel dat zij al enige tijd in Nederland werkzaam zijn. Eerdere winnaars van de prijs waren Monique Duurvoort, Joost Vrouenraets, Erik Kaiel en Muhanad Rasheed.

Delen