Alumnus School voor Nieuwe Dansontwikkeling wint Charlotte Köhler Prijs

Gepubliceerd op

Choreograaf Pere Faura is een van de drie winnaars van de Charlotte Köhler Prijzen, die het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks toekent aan jonge talentvolle theatermakers. Faura, alumnus van de School voor Nieuwe Dansontwikkeling van de Theaterschool, ontvangt de prijs op vrijdag 3 juli uit handen van minister Plasterk in het Conservatorium van Amsterdam.

 

Pere Faura (Barcelona, 1980) volgde de choreografie-opleiding van de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO) aan de Theaterschool. Voordien volgde hij diverse opleidingen in Barcelona, onder andere vocale en instrumentale muziek aan het conservatorium, een opleiding voor theatermaker aan het Institut del Teatre en een dansopleiding.

Als choreograaf presenteerde hij tussen 2004 en 2006 eigen werk in verschillende theaters in Nederland en Spanje, waarbij de focus lag op de relatie tussen dans en video. Sinds 2007 is Faura huischoreograaf van het Gasthuis Frascati theater in Amsterdam. In 2009 start Faura met de Amsterdam Master of Choreography aan de Theaterschool.

De jury prees Faura om zijn sterk communicerende danstaal: 'Het is dans die velen kennen uit de dagelijkse realiteit. Het mooie aan Pere Faura is dat hij ons om die dansende mens laat lachen', aldus het juryrapport.

Over de Charlotte Köhler Prijzen
De Charlotte Köhler Prijzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn bij legaat ingesteld door de actrice Charlotte Köhler. In de oneven jaren worden drie jonge theatermakers geselecteerd; in de even jaren drie kandidaten uit de beeldende kunsten. Van de € 20.000 die de winnaars ontvangen, is een kwart vrij besteedbaar. De overige € 15.000 dient te worden besteed aan een project waarmee de winnaar zich verder kan ontwikkelen binnen zijn vakgebied.

De jury bestond dit jaar uit Melle Daamen (voorzitter), Cecile Brommer, Maarten van Hinte, Jeffrey Meulman, Peggy Olislaegers en Marc Warning. Behalve Pere Faura winnen ook decor- en industrieel ontwerper Roel Huisman en regisseur/toneelschrijver Marijke Schermer de prijs dit jaar.

De uitreiking van de Charlotte Köhler Prijzen wordt gecombineerd met de uitreiking van de Cultuurfondsbeurzen. Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, reikt de prijzen uit en cabaretière Sanne Wallis de Vries neemt de presentatie voor haar rekening.

Tijd en locatie

Vrijdag 3 juli 2009, 16.00 uur
Conservatorium van Amsterdam, Oosterdokskade 151, Amsterdam
www.conservatoriumvanamsterdam.nl

zie ook
Website Pera Faura

foto's: Giancarlo Ceccon

Delen