Dit zijn we, THIS is H:OURS

Op vrijdag 28 oktober nemen de studenten van de Academie voor Theater en Dans de school in bezit. In alle ruimtes van de school zijn die dag performances te zien en mee te maken die van begin tot eind door de studenten zijn bedacht en tot stand gebracht. Dit alles onder de noemer THIS is H:OURS.

‘This is hours’ staat voor de uren dat directeur Jan Zoet het gebouw in handen geeft van de studenten. Het gaat om circa 14 uren waarin de studenten volkomen vrij zijn om hun eigen kunnen te laten zien. Zonder schoolse eisen en zonder beoordeling door docenten. De organisatie wordt in handen gegeven van een klein studententeam dat zorgt voor de grote lijnen. Kas Pijs, tweedejaars student bij de Opleiding Productie Podiumkunsten, is in dit team verantwoordelijk voor de centrale productie van de dag: “We willen vooral plekken creëren in de school waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dat is voor ons dit jaar de rode draad. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een lounge of aan speeddates of dat je in de gang loopt en ineens wordt meegenomen. Uiteraard zijn de performances van de studenten niet gebonden aan dit ontmoetingsthema, iedereen is vrij om te maken wat hij of zij wil.

Kick off tijdens HALF6
Op 27 september is er een kick off moment in de school, een speciale editie van HALf6. Vanaf dan kunnen studenten zich aanmelden met een performance en aangeven waar ze die zouden willen uitvoeren en wat ze er voor nodig hebben. Wie zelf niet direct een idee heeft, kan bij de kick off ook anderen vinden om zich bij aan te sluiten.”

Kas benadrukt dat het festival studenten de kans geeft te laten zien wie ze echt zijn: aan elkaar, aan medewerkers van de school, aan de rest van de AHK, aan familie en vrienden en aan de buurt. 'This is who we are, this is h:ours', zo willen we ons naar buiten toe presenteren. Leuk is dat we dit jaar ook een podium hebben voor muziek, waar mensen kunnen optreden met hun instrument of hun bandje, al dan niet ondersteund door dans of theater. Ons ultieme streven is dat elke student op de een of andere manier meedoet aan de dag. Alles bij elkaar worden dat tientallen producties. Om dat allemaal in goede banen te leiden zullen student-programmeurs contact houden met de performers en er bijvoorbeeld voor zorgen dat ze een studio krijgen toegewezen. En we willen dit jaar ook een blokkenschema maken, zodat bezoekers niet in het wilde weg hoeven rond te lopen maar gericht naar performances kunnen gaan. Vanaf een uur of 12 kan iedereen gewoon de school  binnenlopen en zich laten verrassen door het vrije, experimentele werk van de studenten!”

Het organiserende studententeam is nu nog met een klein clubje maar het is zeker niet de bedoeling dat dat zo blijft. Er is behoefte aan versterking voor het invullen van het centrale deel van de dag, dus de openings- en de ontmoetingsactiviteiten, en aan studenten die de rol van programmeur op zich willen nemen. Wie wil, kan contact opnemen via thisishours@ahk.nl.

Op Facebook heeft This is hours een eigen pagina: www.facebook.com/thisishours. Ook is er een besloten groep voor iedereen die aan de dag meedoet.

Delen