Over De Glazen School

Het idee is van Jan Joris Lamers. Of Johan Simons. Een Theater van Glas. Deze visionaire theatermakers droomden allebei van een theater dat niet een gesloten zwarte doos is of een pluche lijsttoneel maar een plek van waaruit je de wereld kan waarnemen.  Waar het daglicht binnenvalt en alles zichtbaar is. Voor en achter de coulissen. Nog belangrijker was dat de wereld ook van buiten naar binnen het theater zou binnenkomen.

Als ik  in mijn mooie kamer in de Academie voor Theater en Dans zit heb ik een prachtig uitzicht op de stad. Maar ik zou dat uitzicht zo in willen ruilen als de muren en de verdiepingen van de ATD van glas zouden kunnen zijn. Een glazen school. Stel je voor. Je ziet onder je de energie en schoonheid van de dansers in studio’s naast en boven elkaar. Van klassiek ballet tot urban. Er wordt getekend, gespeeld, gebouwd en gesproken over theaterliteratuur, de betekenis van kunst en de wereld. Ik zie verhitte gesprekken over wat kunstonderwijs is of moet zijn. Er zijn tientallen gasten op een dag die een schat aan internationale ervaring binnenbrengen. Tegelijkertijd zie ik de wijkagent een praatje maken en in studio’s radicale en kwetsbare etudes en stukken gemaakt worden.

Wat ik vooral zou kunnen zien is dat al die opleidingen, al die studenten, docenten en professionals die hen ondersteunen met hetzelfde bezig zijn. Werken aan vakmanschap en kennis en tegelijkertijd de wereld die verandert willen bijhouden en liefst voor zijn. Omdat de school niet van glas is en we toch een poging willen doen om iets van doorzicht en verbinding in de veelheid der dingen te delen is er deze nieuwsbrief.

We streven er naar om deze om de twee maanden te verzenden. Laat me weten wat je ervan vindt en aarzel niet bijdragen voor te stellen.

Jan Zoet, directeur Academie voor Theater en Dans
 

Delen
 

Blijf op de hoogte!

meld je aan voor de nieuwsbrief