Kunst en Pluriformiteit - DAS Creative Producing lezing

zondag 12 februari 2023, 11:00 - 13:00 uur
Adyen Rokin 49
Rokin 49
1012KS Amsterdam

Actuele thema's, kunst en ondernemerschap.

Maandelijkse zondagochtend lezingen georganiseerd door de masteropleiding DAS Creative Producing in samenwerking met Adyen, O2Lab en deze maand met Cinema De Vlugt (Stichting Oxville).

Entree gratis, en soms op uitnodiging.  Wil je de uitnodiging ontvangen?
Meld je aan via: dascreativeproducing@ahk.nl.

Op zondagochtend 12 februari presenteren wij samen met Oxville Cinema een vertoning van de bijzondere documentaire “White balls on Walls” en gaan we aansluitend met de maker, Sarah Vos, in gesprek.

Over “White balls on Walls”.
De leus ‘Meet The Icons of Modern Art’ wordt van de glazen wand van het Stedelijk Museum in Amsterdam afgekrabd. Want wie zijn die iconen van de moderne kunst eigenlijk? Wie bepaalt dat en ten koste van wie? In 2019, toen regisseur Sarah Vos begon te filmen voor deze documentaire, was zo’n 90 procent van de kunst in het Stedelijk gemaakt door witte mannen. Dat moet anders, vinden directeur Rein Wolfs en het Stedelijk Museum. Maar dat dat simpeler gezegd is dan gedaan, blijkt als regisseur Sarah Vos hem en zijn team volgt in hun streven naar meer diversiteit in de collectie en het personeelsbestand.

De camera registreert achter de schermen hoe dit proces ongemakkelijke en schurende vragen oproept. Mag je een schilderij nog De prostituees’ noemen? Moet je bij het beoordelen van kunst naar de huidskleur of het geslacht van de kunstenaar kijken? En hoe ga je om met pers die dat ‘overdreven politiek correct’ noemt?

White Balls on Walls is meer dan alleen een kijkje achter de schermen van een museum. Het is een tijdsdocument dat de worsteling weergeeft die veel Nederlandse instituten en bedrijven momenteel doormaken.

Sarah Vos is meermaals bekroond met haar documentaires. Zij maakte onder andere Welcome to Holland – Campus Vught (Zilveren Zebra en Gouden Kalf nominatie), Big Brother in het Midden-Oosten (Nipkowschijf) en Curaçao (in co-regie met Sander Snoep) bekroond met de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek en Best of IDFA on Tour. Sarah maakt de kijker deelgenoot van de levens van haar hoofdpersonen, door ogenschijnlijk onbelangrijke details te vangen. De soms confronterende situaties die hierdoor ontstaan, laten de kijker nadenken over hun eigen leven, empathisch vermogen en ethiek.

Samen met Zeppers Film realiseerde ze eerder de documentaires Curaçao (2010), Hier Ben Ik (2017) (beiden in co-regie met Sander Snoep) en De Zaak Tuitjenhorn (2019).

Over Cinema De Vlugt

Cinema De Vlugt is een initiatief van Stichting Oxville. Sinds in 1999 de deuren van ‘Cinema’ in Amsterdam Nieuw-West sloten, was er geen strucureel filmaanbod meer in het grootste stadsdeel van Amsterdam. Aydin Dehzad, Bas Broertjes (DAS Creative Producing alumnus) en Carlo Dias leerden elkaar in 2016 leerden kennen kwamen achter dit gezamenlijke gemis. Film leeft ontzettend in Amsterdam, maar in hun buurt konden ze niet naar de bioscoop.

In 2017 is daarom Stichting Oxville opgericht met sinds 2022 het filmhuis Cinema De Vlugt. Daar geniet je vlakbij Plein ’40-’45 dagelijks van een actueel filmaanbod op maat. Stichting Oxville opereert vanuit de gemeenschap. Dit zie je bij hun filmeducatietraject ‘Generation Z’. Daar ontdekken 8 t/m 12-jarigen uit Amsterdam Nieuw-West met een duidelijke interesse in beeldcultuur de spannende filmwereld en maken ze de sprong naar het grote doek in de bioscoop.


Aansluitend aan deze lezing kunnen geïnteresseerden in de masteropleiding DAS Creative Producing in gesprek met studenten en docenten. Meer informatie over de opleidingen en aanmelden voor de selecties: https://www.atd.ahk.nl/opleidingen-theater/das-creative-producing

Deadline aanmeldingen opleiding: 19 april 2023.

Voor meer informatie: houd onze Social Media in de gaten:

LinkedIn/Facebook/Instagram

Over de samenwerking tussen Adyen en de Academie voor Theater en Dans

In 2022 starten Adyen en de Academie voor Theater en Dans een bijzondere samenwerking om ruimte te bieden voor inspiratie, reflectie en daadkracht in het hart van de stad Amsterdam.

Het bedrijf Adyen is opgericht in 2006, in het centrum van Amsterdam, door een groep Nederlandse ondernemers. Adyen is een betaalplatform dat voor toonaangevende bedrijven over de hele wereld betalingen verwerkt. Momenteel heeft de organisatie meer dan 2000 medewerkers en 27 kantoren over de hele wereld. In 2021 opende Adyen extra kantoorruimte aan het Rokin, in hetzelfde stadscentrum waar de reis van het bedrijf begon. In samenwerking met de Academie voor Theater en Dans stelt het bedrijf zijn kantoren open voor Amsterdammers om zich te verbinden met, en terug te geven aan, de stad Amsterdam. Binnen haar onderwijs verkent de academie de manieren waarop kunst kan bijdragen aan het vormgeven van de wereld, vanuit de vaste overtuiging dat kunst mensen en de wereld in beweging kan zetten.

Delen