Kunst en inclusie met Raul Balai en Orwa Nyrabia

zondag 10 april 2022, 11:00 - 13:00 uur
Adyen Rokin 49
Rokin 49
1012KS Amsterdam

In de lezingenreeks 'Visie' van de master DAS Creative Producing geven Raul Balai en Orwa Nyrabia een lezing over hun werk op zondag 10 april om 11.00u-13.00u. In deze lezing van april zullen we ons richten op kunst en inclusie. Waarom is de term inclusie een omstreden begrip? En waar ontmoeten de werelden van beeldende kunst en documentaire film elkaar?

Raul Balai a.k.a. el bastardo is gefascineerd door de manier waarop onze uitbuitende geestesgesteldheid de vorm van de wereld bepaalt. Zijn werk gaat over het verschaffen van inzicht in machtsstructuren: hoe ze resoneren in de manier waarop het verhaal van de geschiedenis wordt verteld en gereproduceerd, en hoe ze leiden tot de maatschappij die we vandaag hebben. Hij gebruikt een aantal verschillende stijlen, genres, om bloot te leggen en te onderzoeken wat er nog op het spel staat binnen de geschiedenis van diversiteiten. Niet alleen als kunstenaar of curator, maar ook in zijn praktijk als tentoonstellingsmaker en ontwerper.

Balai is een kunstenaar die niet kan worden gedegradeerd tot één stijl, één genre, één wat dan ook. Zijn werk wordt niet gekenmerkt door een specifieke vorm of materiaal. Hij kijkt naar elk onderwerp en verhaal en vindt een passende vorm. Hij verfijnt voortdurend zijn visueel en conceptueel vocabulaire dat ontstaat door raakpunten tussen schilderkunst, installaties, sculpturen, graffiti, grafisch ontwerp, illustratie, video en fotografie.

De afgelopen jaren exposeerde Balai onder meer in Het Rembrandt Museum - Amsterdam, Nederland / Countour Biënnale - Mechelen, België / Het Amsterdam Museum - Amsterdam, Nederland / Biënnale Dak'Art - Senegal / M HKA - Antwerpen, België / Galleri Image- Aarhus, Denemarken / Galerie 23 - Amsterdam, Nederland.

De komende tijd is zijn werk te zien bij; KunstRai - Amsterdam, Nederland / Facade 2022 - Middelburg, Nederland / The Black Archives - Amsterdam, Nederland / Documenta 15 - Kassel, Duitsland.

Orwa Nyrabia is artistiek directeur van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), 's werelds toonaangevende festival voor documentaires en nieuwe media. Voor IDFA was Orwa medeoprichter van het eerste onafhankelijke filmfestival van Syrië, DOX BOX, met Diana El Jeiroudi, en producent met credits als Republic of Silence (Diana El Jeiroudi, Venetië 2021), Notturno (Gianfranco Rosi, Venetië 2020), Silvered Water (Ossama Mohammad en W. Bedirxan, Cannes 2014), Return to Homs (Talal Derki, IDFA 2013) en Dolls, A Woman from Damascus (Diana El Jeiroudi, IDFA 2007) e.a.

Zijn werk werd erkend met prijzen als de George Polk Award, de HRW Courage in Filmmaking Award, en de Katrin Cartlidge Award, e.a. Als acteur (Gate of the Sun, Yousri Nassrallah, Cannes 2004) begon hij zijn

filmcarrière als 1ste AD van Ossama Mohammad (Sacrifices, Cannes 2002) en werkte hij tegelijkertijd als journalist tot hij in 2002 zijn eerste bedrijf mede oprichtte in Damascus, daarna volgde een verhuizing naar Caïro en vervolgens naar Berlijn waar hij in 2014 No Nation Films mede oprichtte.

In 2022 starten Adyen en de Academie voor Theater en Dans een bijzondere samenwerking om ruimte te bieden voor inspiratie, reflectie en daadkracht in het hart van de stad Amsterdam.

Het bedrijf Adyen is opgericht in 2006, in het centrum van Amsterdam, door een groep Nederlandse ondernemers. Adyen is een betaalplatform dat voor toonaangevende bedrijven over de hele wereld betalingen verwerkt. Momenteel heeft de organisatie meer dan 2000 medewerkers en 27 kantoren over de hele wereld. In 2021 opende Adyen extra kantoorruimte aan het Rokin, in hetzelfde stadscentrum waar de reis van het bedrijf begon. Om zich te verbinden met, en terug te geven aan, de stad Amsterdam, stelt het bedrijf zijn kantoren open voor Amsterdammers in samenwerking met de Academie voor Theater en Dans. Binnen haar onderwijs verkent de academie de manieren waarop kunst kan bijdragen aan het vormgeven van de wereld, vanuit de vaste overtuiging dat kunst mensen en de wereld in beweging kan zetten. De Academie wil zich al enige tijd buiten de muren van de academie profileren en heeft in een samenwerkingsverband tussen de Master Creative Producing, Docent Dans en 5 O'Clock class speciaal voor het gebouw van Adyen een aantal programma's ontwikkeld om eigenzinnige ontmoetingen met mensen in de stad vorm te geven.

Locatie: Adyen kantoor @ Rokin 49 Wil je erbij zijn? Mail dan voor donderdag 7 april naar: dascreativeproducing@ahk.nl

Delen