Naar inhoud
 

Zelf tips? Laat het ons weten!

Mail 5voor12

Het archief

De kracht van het archief heeft alles te maken met ons referentiekader. Alleen door ons gedeelde referentiekader kunnen we beginnen met het opbouwen van een archief met elkaar. 5VOOR12 is van mening dat de hiërarchie van instellingen een grote invloed kan hebben op de veiligheid van het delen van het referentiekader. De vraag: kan wat ik fascinerend, inspirerend, emotioneel, mooi vind, een plek vinden binnen een plek die bepaalde ‘normen’ heeft? Ons antwoord is: JA! Sterker nog: het moet. Met 5VOOR12. Dit is onze lijst, die we zullen blijven aanvullen. Raak je geïnspireerd door de lijst en wil je iets toevoegen, neem dan contact met ons op. Onthoud: ons archief inspireerde ons om het werk dat we maken te maken. Het kan ook jou inspireren!

Stuff to watch

 • The Chappelle Show 

Dave Chappelle presenteert deze sketch-comedyshow.

Kijk het hier op Netflix

 

 • Whack World 

Een visueel en auditief project van Tierra Whack

 

 • Justice: What is the right thing to do? 

Harvard University discussie over Affirmative Action

 

 • The Urge of Intersectionality (TED Talk)

Kimberlé Crenshaw bespreekt: het is nu meer dan ooit belangrijk om moedig te kijken naar de realiteit van ras- en gendervooroordelen - en te begrijpen hoe de twee kunnen worden gecombineerd om nog meer schade aan te richten.

 

 • Beasts of No Nation 

Beasts of No Nation is een Amerikaans-Ghanese oorlogsdrama uit 2015, geschreven, gecoproduceerd, gedraaid en geregisseerd door Cary Joji Fukunaga.

Bekijk het hier op Netflix

 

 • Moonlight

Moonlight is een Amerikaanse coming-of-age-dramafilm uit 2016, geschreven en geregisseerd door Barry Jenkins, gebaseerd op Tarell Alvin McCraney's niet-gepubliceerde semi-autobiografische toneelstuk In Moonlight Black Boys Look Blue.

Bekijk het op Amazone Prime

 

 • Do The Right Thing 

Do the Right Thing is een Amerikaanse komedie-dramafilm uit 1989, geproduceerd, geschreven en geregisseerd door Spike Lee.

Weet jij waar we deze kunnen vinden? Laat het ons weten: 5voor12@ahk.nl

 

 • CHIRAQ

Chi-Raq is een Amerikaanse musical-misdaad-komedie-dramafilm uit 2015, geregisseerd en geproduceerd door Spike Lee en mede geschreven door Lee en Kevin Willmott. De film speelt zich af in Chicago en concentreert zich op het bendegeweld dat heerst in wijken aan de zuidkant van de stad, met name in de wijk Englewood. Het verhaal is gebaseerd op Aristophanes 'Lysistrata, een klassiek Grieks komediespel waarin vrouwen seks onthouden aan hun echtgenoten om een einde te maken aan de Peloponnesische Oorlog.

Bekijk het op Amazone Prime

 

 • She’s Gotta Have It (Show)

She's Gotta Have It is een Amerikaanse comedy-drama televisieserie gemaakt door Spike Lee. Het is gebaseerd op zijn film uit 1986 met dezelfde naam.

Bekijk het op Netflix

 

 • Dolemite 

Dolemite is een Amerikaanse misdaadkomedie over blaxploitation uit 1975 en is ook de naam van het hoofdpersonage, gespeeld door Rudy Ray Moore, die mede-schreef aan de film en de soundtrack.

Weet jij waar we deze kunnen vinden? Laat het ons weten: 5voor12@ahk.nl

 

 • Freedom Riders 

Documentaire van Stanley Nelson. Dit is het verhaal van meer dan vierhonderd Amerikanen die deelnamen aan een gedurfd en gevaarlijk experiment dat bedoeld was om het geweten van een zelfgenoegzame natie wakker te schudden.

Weet jij waar we deze kunnen vinden? Laat het ons weten: 5voor12@ahk.nl

 

 • The African-Americans: many rivers to cross 

Documentaire serie. Deze serie beschrijft de volledige geschiedenis van de Afro-Amerikaanse geschiedenis, van de oorsprong van de slavernij op het Afrikaanse continent tot vandaag, wanneer Amerika een natie blijft die diep verdeeld is door ras.

Weet jij waar we deze kunnen vinden? Laat het ons weten: 5voor12@ahk.nl

 

 • Understanding Structual Racism (TED Talk) 

Luiza Lodder vertelt over hoe racisme zich momenteel manifesteert in westerse samenlevingen. Veel mensen denken ten onrechte dat racisme tot het verleden behoort.

 

 • The difference between being “not racist” and “anti racist” (TED Talk) 

Er bestaat niet zoiets als 'niet racistisch' zijn, zegt auteur en historicus Ibram X. Kendi. In dit essentiële gesprek definieert hij het transformatieve concept van antiracisme om ons te helpen vooroordelen in ons openbaar beleid, werkplekken en persoonlijke overtuigingen duidelijker te herkennen, verantwoordelijkheid te nemen en af te wijzen.

 

 • The Power of Privilige (TED Talk)

Tiffany Jana leidt al meer dan 10 jaar initiatieven op het gebied van organisatieontwikkeling, marketing en gemeenschapsbereik. Ze richtte TMI Consulting op, 's werelds eerste Diversity and Inclusion Certified Benefit Corporation.

 

Things to read

 • De Vier Inzichten / The Four Agreements 

In The Four Agreements onthult bestsellerauteur Don Miguel Ruiz de bron van zelfbeperkende overtuigingen die ons van vreugde beroven en onnodig lijden veroorzaken.

Koop het via BOL.com of vraag het de 5VOOR12 leden.

 

 • De lessen van Ubuntu / The Lessons of Ubuntu 

Een routekaart om de wonden van Amerika te genezen, de raciale kloof te overbruggen en onze woede te verminderen door Mungi Ngomane.

Koop het via BOL.com of vraag het de 5VOOR12 leden.

 

 • Weg Naar Huis / Homegoing 

Door Yaa Gyasi. Een roman van adembenemende emotionele kracht die driehonderd jaar teruggaat in Ghana.

Koop het via BOL.com of vraag het de 5VOOR12 leden.

 

 • Tussen de Wereld en Mij / Between the World and Me 

Door Ta-Nehisi Coates. Het is geschreven als een brief aan de tienerzoon van de auteur over de gevoelens, symboliek en realiteiten die samenhangen met zwart zijn in de Verenigde Staten.

Koop het via BOL.com of vraag het de 5VOOR12 leden.

 

 • Tell me who you are 

In dit zeer inspirerende boek vertellen Winona Guo en Priya Vulchi hun ervaringen door met mensen uit alle lagen van de bevolking te praten over ras en identiteit tijdens een langlauftour door Amerika.

Koop het via BOL.com of vraag het de 5VOOR12 leden.

People to meet

 • Akram Khan 

Akram Khan is een Engelse danseres en choreograaf van Bengaalse afkomst. Zijn achtergrond is geworteld in zijn klassieke kathak-opleiding en hedendaagse dans.

Performance door Akram Khan Company:

 

 • Joel Arista 

Van de straten van Brooklyn tot Syrische vluchtelingenkampen; van de favela's van Brazilië tot landelijke Oegandese nederzettingen, Joel heeft samengewerkt met jongeren, families en kunstenaars in 30 landen om muurschilderingen te maken die de veerkracht en verhalen van hun gemeenschappen weerspiegelen.

Bekijk hier meer informatie en foto's (!) van de kunstwerken.

 

 • Kehinde Wiley 

Kehinde Wiley is een Amerikaanse portretschilder gevestigd in New York City, die bekend staat om zijn zeer naturalistische schilderijen van Afro-Amerikanen, waarbij hij vaak verwijst naar het werk van schilderijen van de oude meesters.

Bekijk hier meer informatie en foto's (!) van de kunstwerken.

 

 • Chantell Hassan 

Chantell Hassan is een multidisciplinaire kunstenaar die werkt van locatiespecifieke installaties en performances tot sculpturen.

Bekijk hier meer informatie en foto's (!) van de kunstwerken.

 

 • Tyler Mitchell 

Tyler Mitchell is een fotograaf en filmmaker gevestigd in Brooklyn en werkt in vele genres om een nieuwe esthetiek van blackness te verkennen en vast te leggen.

Bekijk hier meer informatie en foto's (!) van de kunstwerken of neem contact op met 5voor12, wij hebben een fotobook van de ‘I Can Make You Feel Good’ expo.

 

 • Carrie Mae Weems 

Carrie Mae Weems wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars die werkt in tekst, stof, audio, digitale afbeeldingen en installatievideo, en is vooral bekend om haar werk op het gebied van fotografie.

Bekijk hier meer informatie en foto's (!) van de kunstwerken.

 

The Need for Legacy

Bepaalde 5VOOR12-leden zijn ook lid van The Need for Legacy. In maart 2021 nam The Need for Legacy de Theatermaker over en schreef inspirerende columns over de NEED for Legacy.
De theaterkanon van Nederland telt veel meer kleurmakers dan de meeste mensen beseffen. Daarom werkt de stichting The Need for Legacy aan bewustwording door een geschiedenis bloot te leggen die uit de archieven dreigt te verdwijnen. De makers van kleur mogen niet worden vergeten; ze verdienen het om permanent zichtbaar te zijn. Door een inclusieve geschiedenis te schrijven, ontwerpen we ook een diverse en inclusieve toekomst voor de Nederlandse theaterscène.

Bezoek de site van The Need for Legacy.

Delen
 

Zelf tips? Laat het ons weten!

Mail 5voor12