Terugblik op het symposium 30 jaar Health & Performance

– Verleden, heden, toekomst op vrijdag 8 september j.l.

 

De dag werd geopend door adjunct-directeur Anthony Heidweiller met een mooie speech over het belang van de afdeling Health & Performance (H&P). Quote: “De afdeling H&P die al meer dan 30 jaar onderdeel is van deze school moet veel zichtbaarder, hoorbaarder en voelbaarder worden. De uitvoerende kunsten, de opleidingen van de ATD  moeten eigenlijk starten met H&P d.w.z. vanuit onderwijs het leren kennen en begrijpen van je lijf en van je emoties. Want H&P laat ons ook kennismaken met datgene dat ons doet leven namelijk de adem. Alles begint vanaf de geboorte tot ons laatste moment op deze aarde, met De Adem”. 

De dagvoorzitter Anandi van Loon-Felter wist op een natuurlijke, spontane wijze de onderdelen aan elkaar te verbinden. Erzi Hoogveld (coördinator H&P 2012-2022) gaf een introductie over het verleden en heden met een hint naar de toekomst.

Op Kaltura  kun je beelden van het symposium (terug)zien.

Foto’s Sjoerd Derine: Anthony Heidweiller, Anandi van Loon-Felter, Erzi Hoogveld

Vervolgens werd de film: “30 Jaar Health & Performance: Belangrijke overdenkingen en cruciale kwesties van filmer Flip Kwakkel getoond, waarin Erzi (oud)collegae vragen stelde als: Wat betekent fit to dance/fit to perform voor jou? Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen binnen H&P? Wat zijn de grootste uitdagingen voor gezonde performance in dans en theater onderwijs voor de toekomst? Wat wens jij Health & Performance onder de nieuwe coördinator Sofia Ornellas Pinto toe?

 Vooral de presentatie “Fascinating Fascia” werd door het publiek enthousiast ontvangen. Deze interactieve presentatie bracht de rol van fascia (bindweefsel) in beweging, perceptie, lichaamsbeeld en motorisch leren weer helemaal tot leven.               

Foto’s Sjoerd Derine: Liane Simmel, Gert-Jan de Haas, oefening met publiek, Lobke Mienis.

In de middag kregen we een inkijkje in de werking van het Living Lab “Training for Excellence”, gepresenteerd door Raoul Oudejans en Annemarie Hulst-Waal. Hierin  werkt de ATD samen met de hogescholen van Amsterdam (HvA en UvA) aan (praktijk) projecten met een gezamenlijk doel. De titel riep de vraag op of “excellence” wel een juiste benaming is. Dit is een vraag die verdere discussie behoeft.

Foto’s Sjoerd Derine: Annemarie Hulst-Waal, Raoul Oudejans

Daarna volgde een panelgesprek met vertegenwoordigers van de ATD, Berthe Spoelstra (artistiek leider Regie Opleiding), Eva Bakker (student NBA) Tiana Hemlock (choreograaf, docent, alumnus SNDO) en als speciale gast Andrew Greenwood (oprichter van Switch2move, Dance 4 Health). Moderator Sofia Ornellas Pinto, huidig coordinator H&P, vroeg de meningen over onderwerpen als: - taal geassocieerd met gezondheid en welzijn binnen de kunsten, - concepten van gezondheid en welzijn en de rol daarvan in de ontwikkeling van creatieve praktijken,- educatie en stigmatisering en - de rol van H&P in theater.     

      

Vervolgens presenteerden de health teams van ATD en ArtEZ de Syllabus met de werktitel “Perform Wijzer”. Deze syllabus, met de bedoeling uit te geven als boek in 2024, is tot stand gekomen door een unieke samenwerking van deze opleidingen. In dit boek kun je alles lezen over de anatomische structuren van het lichaam, wat je kan helpen op gebied van fysieke training, wat te doen bij (dans)ongelukken, hoe je mentaal ondersteund kan worden en wat voeding voor je lichaam en geest kan doen. Initiatiefnemers zijn Erzi Hoogveld (ATD) en Inge van Amerongen (ArtEZ). De schrijvers van dit boek zijn bevlogen leden van deze beide gezondheidsteams, allen met een dansachtergrond.

 

Als laatste kon het publiek genieten van verschillende performances gedanst door 3e jaars studenten van de opleiding Expanded Contemporary Dance.

De afsluiting door Anandi, samen met Anthony en Sofia, omvatte een samenvatting van de gebeurtenissen van de dag en het uitspreken van enkele wensen uit de "wensboom". Deze wensboom gemaakt door Erzi, staat in de hal van de ATD te wachten op jouw wens voor gezondheid en welzijn van de ATD in de toekomst.

Foto’s Erzi Hoogveld, Sjoerd Derine

Delen